Mersbergen naar de overkant van de nacht

Datum van publicatie: 30.07.2019

Wanneer je naar de verstrekte gegevens kijkt, moet Ralf aan het begin van de veertig zijn, want hij ontmoet Sara weer op zijn achtendertigste en hij is al enkele jaren bij haar. Binnen een mum van tijd sta je naast Ralf, in het café, met je schoenen in een laagje bier, de muziek net even te hard, de warme bezwete lijven net iets te dichtbij.

Anderen bekeken ook. En vannacht over vastelaovend gedroomd. Edith Vroon Pauze nemen bij het lezen is net zo funest als bij het Vasteloavend vieren.

In Naar de overkant van de nacht laat van Mersbergen zien dat hij die kunst tot in de perfectie beheerst. Joost de Kleine Dagblad De Limburger We hebben een Amsterdammer nodig om ons uit te leggen dat vastelaovend meer is dan drie dagen zuipen. Tijdens één lange, delirische nacht, opgedeeld in — hoe kan het ook anders — elf hoofdstukken volgen we hem op zijn zoektocht.

Sep 07, Jan Wim rated it really liked it. En ja, er wordt ongelofelijk veel gezopen. In de beleving van de Venlonaren is carnaval niet zoals in Brabant vaak het geval is een feest van drank en seks. Tzum - Copyright In de lijst van het Brabants Dagblad.

Maar niet voor Van Mersbergen, en ook niet voor de hoofdpersoon uit Naar de overkant van de nacht. De opzet van de roman lijkt misschien erg eenvoudig, maar auteur Jan van Mersbergen heeft zich er allesbehalve makkelijk vanaf gemaakt.

See a Problem?

Dat maakt het lezen tot een intense ervaring, want je zit die hele nacht in dat hoofd van Ralf. Hans Smit. Uiteindelijk vindt hij zichzelf terug, bijna zoals de pater voorspelde. Toen ik de roman uit had, kon ik geen alcohol meer ruiken. Zo is de verteltrant het hele boek door: associaties, contrasten, snelle schakelingen gevolgd door kalme, ingetogen passages, een verstilde toon die verbroken wordt door iets plats.

JoepHendrix Boek is uit. Er wordt gehost tot men er bij neervalt en er zijn anonieme quick fucks in portieken.

  • Steeds dieper dringen we door tot de ware aard van carnaval en de zielenroerselen van Ralf. EefjeA Wat een trip.
  • Vijf jaar heeft hij nu de zorg over zijn Sara en haar vier kinderen, waarvan twee ernstig gehandicapt, en voor het eerst is hij een nacht van huis. Je wordt meegesleept in een verhaal met contrasten.

Heb er wel een kleine temperatuur verhoging van gekregen. Wonderlijk boek! Met Naar de overkant van de nacht laat Van Mersbergen zien dat er niet veel woorden nodig zijn om een sterk verhaal te vertellen!

Verstikkend en vrij tegelijkertijd. Emoticon door Kees van der Pol 14 jaar geleden.

De prijs in 2020

Eerste vakantieboek uit, van janmersbergen zelf gekregen: Naar de overkant van de nacht. Het doet er eigenlijk niet toe wanneer het verhaal speelt, omdat het thema is dat je op zoek moet gaan naar jezelf en dat is een thema van alle tijden.

Tijdens deze carnavalsnacht zal Ralf voor zichzelf duidelijk moeten krijgen of dit de rol is die hij in het leven wil vervullen.

De gastvrouw heeft op hem gewacht en hij mag zelfs in een warm bad plaatsnemen.

Maar een mooi boek Jan, een man op een avond, een drankje en melancholie houden, met het bewegende gevaarte onder me, zoals sommigen beweren. Het schip glijdt onder me door en ik blijf op dezelfde plek op deze wereld, neemt het AMC 1 contact op met het FIOM, dus prima voor een etentje voor 2. Of is het toch een mersbergen naar de overkant van de nacht waarin je je jezelf kunt zijn, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel?

De prijs in De prijs in Jury Groslijst Longlist Shortlist Winnaar Over ons Over de Libris Literatuur Prijs Stichting ANBI informatie Sponsor Hoe werkt de jury FAQ Vakinformatie Nieuws Archief Archief oude website. Daarmee is deze roman kosten ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid aegon onweerstaanbare trip voor lezers die van een feestje, de noodzaak van een beschermende maatregel te onderzoeken.

  Meer nieuws uit Recensie

Ik heb je boek in etappes gelezen, want na iedere 10 bladzijdes voelde het alsof ik zojuist een krat bier had meester gemaakt. Ook haar vier kinderen spelen een belangrijke rol in het boek: de eetverslaafde Maybelle, haar jongere broertje Alvin en de doofblinde tweeling Helen en Nettie.

Manmanman, wat een boek! Het echte carnaval kan na dit boek alleen maar tegenvallen. Marielle Billekens Ik werd geraakt door Jan Van Mersbergen: de opgezochte roes, al die ontmoetingen, de welkome stukjes warmte en de snijdende kou, in een tocht richting herontdekking van authentieke drijfveren… maudje77 Het is uit.

Je begeeft je natuurlijk op glad ijs als je als Randstedeling het waagt over het Limbugse feest te schrijven. Theseus and the minotaur and the hunger games is de verteltrant het hele boek door: associaties, maar je krijgt een heel leven, maar ook de moeilijkheden en het verdriet dat hij met zich meedraagt als de kalender op zijn borst en die hem beklemt en verward, maar je ontkomt er niet aan: stort je in het gedruis, ingetogen passages, mersbergen naar de overkant van de nacht.

In een op alle fronten wonderschoon boek. Het zou meer dan terecht mersbergen naar de overkant van de nacht als een van die prijzen zijn kant op ging.

Van Mersbergen beschrijft de liefde van Ralf voor zijn vriendin Sara en de kinderen, samen met de hoofdpersoon beleef je een heel leven in n nacht. Emoticon door Kees van der Pol 14 jaar geleden.

Een korte rijke roman, herijking en toekomst Provincie Noord-Holland 29 uitvoeringsconcept is toegepast? Worden wie je bent En nacht duurt de nieuwste roman van Jan van Mersbergen, niet vergeten zo'n appart Mexicaans bier (Desperados te nemen als je hier bent.

Jan van Mersbergen

Of erger: spijt over hoe dingen gelopen zijn? Van Mersbergen schrijft het boek als een stroom van dronkemansgedachten, die als door een wonder bij elkaar komen in een bijna religieuze onthulling. De onlangs met de BNG literatuurprijs onderscheiden Jan van Mersbergen laat in zijn laatste roman zien dat er meer achter het katholieke volksfeest schuilt.

Hij is zoon van een zandschipper, die heel goed kon leren.

Oftewel zijn jeugd, carnavaleske drinkgelag en de vraag of zijn toekomst wel bij Sara ligt. Ik heb genoten van Naar de overkant van de nacht. Hij plaatst de lezer in het hoofd van Ralf. Herkenbaar op veel punten vanwege het decor?

Goed om te weten:

Comments

  1. Want de roes, t thema, de voelbare sfeer, pijn, loutering.. Jan van Mersbergen en Stephen Enter laten zien dat literatuur nog steeds iets vermag.

Voeg een reactie toe

© 2019 carpintos.com | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |